Jdi na obsah Jdi na menu

Historie školy

27. 9. 2010

skola0001.jpg Škola ve Starém Městě vznikla počátkem minulého století na základě žádosti obce přednesené pánům velkoprůmyslníkům Cyrilovi a Josefu Bartoňovým. Vzhledem ke kulturní potřebě obce se bratři rozhodli žádosti vyhovět a na vlastním pozemku nechali vlastním nákladem vybudovat moderní školu.
    Se stavbou se začalo 15. března 1922. Dokončena byla za pouhých 9 měsíců - 27. prosince 1922. Pro nutnost rozšíření školní zahrady přikoupil obecní výbor dodatečně kus louky. 7. ledna byla slavnostně otevřena obecná pětitřídní škola se 128 žáky.
    Řídící učitel Jan Karpaš se proslavil nejen moderními pedagogickými metodami, ale i svými vyřezávanými loutkami. Pro školu vyrobil pohyblivý betlém. Postavením školní budovy tak vzniklo nové jádro obce - Drtinovo náměstí.
    V roce 1924 bylo Staré Město připojeno k Náchodu jako osada a počínaje rokem 1941 se stalo i se školou přímou součástí města.
    Během let procházela školní budova dle potřeby a finančních možností více či méně náročnými vnitřními i vnějšími úpravami. S nárůstem počtu dětí byly operativně zřizovány nové učebny, zmodernizována školní kuchyně a jídelna, proběhla rekonstrukce školní tělocvičny, sociálního zařízení a topení, elektroinstalace, byla vybudována nová učebna pro výuku informatiky. Došlo také k využití půdních prostor, kde se v současné době nachází dvě oddělení školní družiny, sociální zařízení, knihovna, kabinet pomůcek a posilovna.
   Pozornému oku starousedlíků neujde především vnější vzhled budovy. Nová střecha, světlá fasáda a funkční dřevená okna zachovaly školní budově původní vzhled a charakter stavby počátku 20. století.
   Budova školy se dvěma okrasnými stromy magnolií a symbolickým nápisem "BARTOŇOVÉ MLÁDEŽI" nad hlavním vchodem, se tak stala nepřehlédnutelnou dominantou části Náchoda - Starého Města nad Metují.

 

skola0002.jpg